Rakousko přebírá předsednictví OBSE

30.12.2016
Euroskop, čtk

Rakousko v lednu převezme od Německa předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a této funkce chce využít ke zlepšení vztahů s Ruskem. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel řekl, že je třeba uvolnit sankce, které Evropská unie a další západní země na Moskvu kvůli jejímu počínání na Ukrajině uvalily.

„V Evropě musíme znovu vybudovat důvěru a v případě sankcí je třeba přejít od trestů k motivačnímu systému,“ řekl Kurz, který současný blokační a odvetný postoj přirovnal k myšlení během studené války. „Za každý pozitivní krok bychom měli sankce postupně uvolňovat,“ vysvětlil.

Evropská unie se svými západními spojenci uvalila proti Moskvě sankce za její přístup ke krizi na východní Ukrajině a za anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014. Rusko v reakci na postoj Západu zavedla vlastní odvetná opatření.

Kurz na prosincovém zasedání OBSE v Hamburku řekl, že Rakousko se ve vedení organizace zaměří také na boj proti radikálnímu islámu nejen na Blízkém východě, ale především v Evropě. V této souvislosti zmínil jako obrovské bezpečnostní riziko radikály, kteří se vrací do Evropy z bojů na Blízkém východě.

Rakousko v roce 2018 předá předsednictví OBSE Itálii, po které vedení organizace v roce 2019 převezme Slovensko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek