Mayová v novoročním projevu vybídla k jednotě

02.01.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová ve svém novoročním projevu vyzvala Británii k jednotě po hlubokém rozkolu, který vyvolalo červnové referendum o odchodu Spojeného království z Evropskéunie. Referendum „obnažilo další rozdělení naší země“, řekla premiérka a vyzvala k jednotě před nadcházejícím vyjednáváním s EU o podmínkách britského odchodu, tzv. brexitu.

„Pokud rok 2016 byl rokem, kdy jste hlasovali pro změnu, ten nynější je rokem, kdy ji začneme uskutečňovat,“ prohlásila. „Samozřejmě vím, že všichni nesdílejí tento pohled, ale také vím, že možnosti, které máme před sebou, zájmy, které sdílíme, a ambice nás mohou spojit,“ poznamenala.

Přislíbila, že za vyjednávacím stolem bude usilovat o co nejlepší dohodu s EU nejen pro přívržence brexitu, ale pro každého obyvatele království, „pro obyčejné, pracující lidi“.

Premiérka minulý měsíc přislíbila, že do konce letošního března uplatní článek 50 lisabonské smlouvy, upravující odchod členského státu z EU. Jednání pak mohou trvat až dva roky, nebude-li dohodnuto jejich případné prodloužení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek