Rok 2017 ve znamení důležitých voleb a jednání o brexitu

02.01.2017
Euroskop, čtk

V roce 2017 bude evropské politice zřejmě dominovat vyjednávání o vystoupení Británie z Evropské unie a stejně jako loni i migrační krize. Evropu čekají důležité volby ve Francii, Německu, ale i v Nizozemsku. Předčasné parlamentní volby možná proběhnou také v Itálii.

Již tento měsíc by měl britský nejvyšší soud rozhodnout o tom, zda se k zahájení procesu vystoupení Británie z EU musí vyjádřit britský parlament. Britská premiérka už ale slíbila začít s oficiálním vyjednáváním o brexitu do konce března.

Evropu čekají také několikery důležité volby. Rozhodovat se bude o lídrech dvou zemí, které mají v Evropě, respektive v Evropské unii, klíčové postavení, tedy Francie a Německa. Začátkem května se rozhodne o novém francouzském prezidentovi, jímž by se podle dosavadních průzkumů měl stát pravicový kandidát François Fillon, jeho soupeřem zřejmě bude kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Migrační krize může ovlivnit volby v Německu i Nizozemsku

Nárůst krajní pravice je v posledních letech odráží nespokojenost voličů zejména s řešením migrační krize a s teroristickými útoky, za nimiž často stojí přistěhovalci. Xenofobní a euroskeptické strany získávají hlasy také v Nizozemsku, kde se parlamentní volby konají v březnu a kde se čeká vzestup krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Migrační krize může stát křeslo letos na podzim i spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, jíž mnozí dávají za vinu velký příliv přistěhovalců do Evropy. Zářijové parlamentní volby v Německu proto budou jistě více sledované než únorové prezidentské.

Své poslance budou volit letos na podzim i voliči v České republice. Předčasné parlamentní volby by se měly nejspíš konat v Itálii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek