Hollande: Rok 2017 bude rokem vítězství nad terorismem

02.01.2017
Euroskop, čtk

Bojovat dál proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS) znamená předcházet i v roce 2017 teroristickým útokům ve Francii. Prohlásil to v pondělí v Bagdádu francouzský prezident François Hollande. Při setkání s francouzskými vojáky, kteří v Iráku působí v mezinárodní vojenské operaci proti IS, také podle agentury AFP usoudil, že rok 2017 bude „rokem vítězství nad terorismem“.

Hollande se tak vyjádřil krátce před setkáním s nejvyššími iráckými představiteli. Irácký premiér Hajdar Abádí koncem prosince řekl, že zlikvidovat IS v Iráku potrvá tři měsíce. K předchozímu tvrzení jednoho velitele koaliční armády vedené Spojenými státy, že koalici potrvá likvidace IS v Iráku a Sýrii asi dva roky, premiér řekl, že Američané jsou moc pesimističtí.

„Rok 2017 bude rokem vítězství nad terorismem. Avšak vítězství není nic bez obnovy poničeného Iráku,“ řekl Hollande před francouzskými vojenskými instruktory, kteří cvičí irácké elitní protiteroristické jednotky. Zdůraznil, že bojovat proti terorismu v Iráku je i prevencí před teroristickými útoky na území Francie.

Irák, jehož jednotky svádějí těžké boje za znovudobytí Mosulu na dalších oblastí obsazených IS, je často svědkem vražedných atentátů. Džihádisté hlásící se k IS ale v roce 2015 a loni udeřili tvrdě i ve Francii, kde povraždili více než 230 lidí, především v Paříži a Nice. Francie je po USA druhým největším přispěvatelem do mezinárodní koalice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek