Island se možná dočká nové vlády i referenda o vstupu do EU

03.01.2017
Euroskop, čtk

Více než dva měsíce po volbách zahájili v pondělí politici na Islandu už čtvrtý pokus o vytvoření vlády. K jednacímu stolu se přitom vrátily strany, které se neúspěšně pokusily kabinet vytvořit hned po volbách. Podle islandských médií by konzervativci tentokrát mohli ustoupit v otázce referenda o členství ostrovní země v Evropské unii.

Jednat o nové vládě v pondělí začala Strana nezávislosti v čele s Bjarnim Benediktssonem, která říjnové volby vyhrála, a dvě nová politická uskupení: Jasná budoucnost a Vidreisn, což v islandštině znamená obnova či reforma.

Islandský prezident Gudni Jóhannesson Benediktssona pověřil sestavením vlády již krátce po volbách, první jednání ale ztroskotala kvůli rozdílnému pohledu na otázky rybolovu a vztahu k Evropské unii. Úspěšné nebyly ani další dva pokusy o sestavení vlády předsedkyněmi Levicově-zeleného hnutí a Pirátské strany.

Konzervativci vyhoví požadavku na referendum o vstupu do EU

Podle islandského listu Frettabladid konzervativci během víkendových neoficiálních rozhovorů souhlasili, že ustoupí a vyhoví požadavku Jasné budoucnosti a strany Vidreisn na vypsání referenda, v němž by se Islanďané mohli vyjádřit, zda chtějí či nechtějí, aby se jejich země stala členem Evropské unie.

Pokud by se těmto třem stranám podařilo shodnout, měla by nová vláda v parlamentu většinu jednoho hlasu.

Island podal přihlášku do Evropské unie v roce 2009, v březnu 2015 ale euroskeptická středopravá vláda žádost stáhla, aniž by se na názor zeptala občanů, jak dříve slíbila. Podle agentury AFP by příznivci členství Islandu v EU zřejmě v lidovém hlasování nezvítězili. Země je už nyní členem Evropského hospodářského prostoru (EHP) i schengenského prostoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek