Rakousko chce evropský limit pro přijímání uprchlíků

06.01.2017
Euroskop, čtk

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil požaduje horní hranici pro přijímání migrantů na úrovni celé Evropské unie. Limit již Rakousko stanovilo pro sebe a stejnou cestou chce omezit migraci do Německa i vládní Křesťanskosociální unie (CSU). V únoru plánuje Doskozil na setkání se středoevropskými politiky představit koncept azylových středisek mimo EU.

„Jde o to ukončit mylnou evropskou azylovou politiku. Všichni musíme přiznat a čestně říci, že absorpční kapacita EU je omezena,“ napsal ve svém konceptu sociální demokrat Doskozil. Zavedení horní hranice kritizovali někteří právníci, ochránci lidských práv a rakouští opoziční politici.

Doskozil se svými plány již seznámil ministra zahraničí Sebastiana Kurze a ministra vnitra Wolfganga Sobotku. V únoru chce spolu se Sobotkou představit koncept azylových středisek mimo EU na setkání středoevropských ministrů obrany a vnitra. Později by se měl stát záměr součástí migrační politiky celé EU.

Azylová centra by vpustila do EU omezený počet lidí

Plán ministra obrany počítá s vytvořením migračních center mimo EU, třeba v zemích jako Niger, Jordánsko či Uzbekistán. Zde by běženci podávali své žádosti o azyl. Do vybraných třetích zemí by Doskozil přepravoval i migranty zachráněné ve Středozemním moři.

Ministr zahraničí by do azylových středisek mimo EU „po vzoru Austrálie“ přepravoval i uprchlíky, kteří nezískali právo pobytu v EU, ale nelze je repatriovat do jejich vlasti.

V centrech chce Doskozil důkladně a v souladu s lidskými právy přezkoumat každou žádost a poté vpustit legálně do EU omezený počet lidí. Horní hranice počtu migrantů, které je ochotno Rakousko letos přijmout, činí 35.000 žadatelů o azyl. Limit pro uprchlíky chce v Německu předseda CSU Horst Seehofer, kancléřka Angela Merkelová z Křesťanskodemokratické unie (CDU) jej ale odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek