Evropští liberálové odmítli připojení italských populistů z M5S

10.01.2017
Euroskop, čtk

Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v europarlamentu v pondělí odmítla přijmout do svých řad italské populisty z Hnutí pěti hvězd (M5S). Oznámil to šéf ALDE Guy Verhofstadt. Hnutí schválilo svůj odchod z uskupení protievropských stran v Alianci za přímou demokracii v Evropě (ADDE) s cílem přejít k ALDE. Podle českého europoslance a místopředsedy ALDE Pavla Teličky ovšem neexistují ze strany hnutí M5S dostatečné záruky, že by skutečně realizovalo politiku evropských liberálů.

Bývalý belgický premiér Verhofstadt upozornil, že v klíčových evropských otázkách se obě strany značně rozcházejí, což brání kladnému vyřízení žádosti hnutí o připojení k ALDE. „Nicméně v otázkách společného zájmu, jako jsou životní prostředí, transparentnost a přímá demokracie, skupina ALDE a Hnutí pěti hvězd budou i nadále úzce spolupracovat,“ dodal Verhofstadt ve svém tiskovém prohlášení.

„Ty záruky tam nejen že nejsou, ale dodal bych, že za uplynulých několik dní zazněly výroky, které ve mně osobně vzbuzovaly nejen vážné pochybnosti, ale i vážné problémy,“ řekl ČTK Telička. Diskuse s italským hnutím přesto podle něj přinesla určité výsledky a k předjednané dohodě bylo možné mít jen malé výhrady.

O možném spojení v pondělí jednalo vedení frakce ALDE se zástupci jednotlivých národních stran a nakonec se ani nehlasovalo. „Velká část s tím měla problém. Důležitější je jednota frakce a realizace našich politických záměrů než rozšíření,“ dodal Telička.

Podle Grilla se cesty M5S a UKIP rozcházejí

Ve frakci ADDE, jejímž cílem je bránit nadřazování EU nad svrchovanost členských států, je mimo jiné britská protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) nebo česká strana Svobodní.

Přechod k ALDE v neděli navrhnul vůdce M5S, bývalý komik Beppe Grillo, podle kterého UKIP dosáhla svého cíle, tedy zařízení odchodu Británie z Evropské unie. Pro M5S tak podle něho nemá již smysl udržovat tuto alianci naživu. Grillo na svém blogu vyjádřil „náklonnost a úctu“ k bývalému vůdci UKIP Nigelovi Farageovi, ale dodal, nyní se jejich cesty rozcházejí.

Farage krok M5S zkritizoval, obvinil Grilla a jeho straníky z toho, že se zaprodávají „eurofanatické“ alianci a že se stávají součástí establishmentu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek