Maďarsko bude zadržovat migranty navzdory pravidlům EU

16.01.2017
Euroskop, čtk

Maďarská vláda ve čtvrtek rozhodla o znovuzavedení systému zadržování migrantů. Řekl to šéf úřadu kabinetu premiéra János Lázár citovaný agenturou MTI. Důvodem jsou podle něj bezpečnostní rizika a obavy, že migrační tlaky na Maďarsko se v průběhu letošního roku zvýší. Zadržování migrantů v minulosti kritizovali ochránci lidských práv.

Premiér Viktor Orbán podle agentury AFP připustil, že systematické zadržování běženců „jde otevřeně proti Evropské unii“ a je v rozporu s unijními pravidly. Avšak „musíme chránit naši svrchovanost“, řekl a zdůraznil, že letos hodlá vést proti Bruselu „důležité bitvy“. Migranty ve čtvrtek znovu spojoval s teroristickými útoky.

Vláda pověřila ministra vnitra, aby připravil okamžité znovuzavedení systému zadržování běženců. Žadatelům o azyl tak má být zamezeno ve volném pohybu po maďarském území, dokud se jejich případy nevyřeší.

Lázár uvedl, že opět stoupá počet migrantů, kteří se ze Srbska snaží dostat do Maďarska. Neúspěchem podle něj skončil podzimní i prosincový summit EU věnovaný problémům s migrací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek