Prezidentský kandidát Fillon chce evropskou obrannou alianci

23.01.2017
Euroskop, čtk

Bývalý francouzský premiér François Fillon, který kandiduje za tradiční pravici na prezidenta, se vyslovil pro vznik evropské obranné aliance. V rozhovoru v denících Le Monde a Frankfurter Allgemeine Zeitung zdůraznil, že Evropa musí budovat vlastní obranu, a to nezávisle na postoji Spojených států, jejichž prezidentem je nyní Donald Trump. Ten zpochybnil potřebu existence Severoatlantické aliance.

„Nenavrhuji integrovanou evropskou obranu, ale evropskou obrannou alianci,“ řekl Fillon, který v pondělí navštíví Berlín. „Musíme sdílet zdroje, budovat evropský průmysl a vytvořit fond, který by vzájemně podporoval a financoval výdaje při vnějších intervencích,“ dodal.

Zároveň kritizoval Trumpa za tvrzení, že NATO je zastaralé. Podle Fillona je nezbytnější než kdy předtím. Trumpovy postoje jsou tak pro Evropu varováním, aby se zorganizovala, protože od USA už žádné milodary čekat nemůže.

Fillon také zdůraznil potřebu pokračování francouzsko-německého partnerství jakožto hlavního tahouna Evropské unie, která by měla získat stejnou politickou váhu jako USA, Rusko nebo Čína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek