Nový proruský prezident Bulharska podpořil členství v EU

23.01.2017
Euroskop, čtk

Nově zvolený bulharský prezident Rumen Radev, označovaný za proruského politika, se v neděli ujal svého úřadu během slavnostní ceremonie před sofijskou katedrálou Alexandra Něvského v Sofii. Generál Radev ve svém prvním projevu v roli šéfa státu slíbil usilovat o „sjednocení společnosti ve jménu demokracie“, o urychlení integrace Bulharska do Evropy, jakož i nekompromisně hájit práva lidu.

Radev s podporou bulharských socialistů, což jsou přejmenovaní bývalí komunisté, zvítězil v listopadovém druhém kole prezidentských voleb, když porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou. Ve funkci vystřídal prozápadního šéfa státu Rosena Plevnelieva.

Ve čtvrtečním projevu v parlamentu Radev mimo jiné vyzval k obnovení dialogu mezi Západem a Ruskem, s nímž chce zlepšit vztahy. Zároveň podpořil členství Bulharska v Evropské unii a NATO.

Členství v EU a NATO nelze zpochybnit

Radev v předvolební kampani volal po zrušení sankcí uvalených na Rusko kvůli anexi ukrajinského Krymu, který je podle něj „de facto ruský“. V parlamentním projevu se nicméně vyslovil pro zachování západního směřování Bulharska a zdůraznil, že členství v EU a NATO „nemá žádnou alternativu a nemůže být zpochybněno“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek