Většina Evropanů je pro zákaz vstupu muslimů

10.02.2017
Euroskop, čtk

Většina Evropanů souhlasí se způsobem, jakým se americký prezident Donald Trump pokouší omezit vstup občanů vybraných muslimských zemí do USA. Vyplývá to z průzkumu analytického střediska Chatham House, který se dotázal více než 10.000 občanů z deseti zemí Evropské unie. Průzkum byl proveden předtím, než Trump zveřejnil své nařízení o dočasném zákazu vstupu občanů sedmi muslimských zemí do USA.

Otázka průzkumu zněla, zda by se měla zastavit imigrace ze zemí s většinově muslimským obyvatelstvem. Zhruba 55 procent dotázaných přisvědčilo, 25 procent zůstalo neutrální a 20 procent lidí nesouhlasilo.

Nejvíce příznivců zastavení imigrace bylo v Polsku (71 procent), Rakousku (65 procent), Maďarsku a Belgii (64) a ve Francii (61). V dalších zemích bylo pro omezení migrace lidí méně – v Řecku 58 procent, v Německu 53, v Itálii 51, v Británii 47 a ve Španělsku 41 procent.

S omezením vstupu dalších uprchlíků souhlasí spíše starší lidé. Mezi občany ve věku 18 až 29 lety je pro omezení 44 procent lidí, mezi lidmi staršími než 60 let pak 63 procent. Dále k větším příznivcům zákazu patří muži a obyvatelé venkova. Pro zákaz bylo 59 procent lidí se středoškolským vzděláním, mezi lidmi s vyšším vzděláním nepřesáhl počet příznivců zákazu 50 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek