Lídři EU uvítali zvolení Steinmeiera prezidentem SRN

13.02.2017
Euroskop, čtk

S kladným zahraničními ohlasy se setkalo zvolení bývalého německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera novým spolkovým prezidentem. Podle tweetu šéfky diplomacie Evropské unie Federiky Mogheriniové budou nadále hlasem rozumu. Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že se těší na německou podporu evropského projektu.

„Steinmeier je německým prezidentem: Bude i nadále zdrojem inspirace a hlasem moudrosti pro mnoho lidí v Evropě a ve světě,“ napsala na twitteru Mogheriniová.

Šéf evropských summitů Donald Tusk v blahopřejném dopise popřál Steinmeierovi co největší úspěch v nové funkci. „Vaše zvolení přichází v kritickém okamžiku pro Evropu. Mnoho vnějších a vnitřních výzev, kterým čelíme, snad ani nemohou být závažnější. V době, jako je tato, je evropskájednota důležitější než kdy jindy, a těším se na vytrvalou německou podporu evropského projektu,“ uvádí se v textu podle Tuskovy kanceláře.

Podle tiskové služby Kremlu, z níž cituje TASS, pozval Putin Steinmeiera na návštěvu Ruska. „Ruská hlava státu vyjádřila přesvědčení, že práce Franka-Waltera Steinmeiera na tomto zodpovědném místě přispěje k rozvoji rusko-německých vztahů, k plodné spolupráci v různých oblastech ve prospěch lidu obou zemí, v souladu s posilováním stability evropského kontinentu a bezpečnosti v celém světě,“ uvádí se v dokumentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek