Merkelová a Cazeneuve: SRN s Francií musí stabilizovat EU

14.02.2017
Euroskop, čtk

Úzká spolupráce Německa a Francie v oblasti hospodářství a boje proti terorismu je nyní pro stabilitu Evropy obzvlášť důležitá. Na pondělní schůzce v Berlíně se na tom shodli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský premiér Bernard Cazeneuve.

Podle Merkelové čelí Německo i Francie společné teroristické hrozbě, kterou lze překonat jen ve vzájemné součinnosti. Intenzivní spolupráce je třeba i v ekonomice. „Evropa může být silná pouze tehdy, pokud budou obě (naše) země hospodářsky prosperovat,“ řekla kancléřka podle agentury DPA.

Francouzský premiér uvedl, že význam tradiční německo-francouzské osy ještě posílil kvůli nynější neklidné době, kdy se v Evropě i jinde vzmáhá populismus. „Naší společnou povinností je zasadit se o stabilitu eurozóny, s cílem zajistit růst a zaměstnanost,“ prohlásil.

Cazeneuve, který je na dvoudenní návštěvě Německa, se má v úterý setkat s předsedou Spolkového sněmu Norbertem Lammertem. Hovořit má také s Martinem Schulzem, který bude kandidovat na kancléře za sociální demokraty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek