Itálie jedná s EU o pomoci svým bankám

15.02.2017
Euroskop, čtk

Italská vláda jedná s evropskými institucemi o možnosti státní pomoci pro dvě regionální banky z oblasti Benátska. Mluví se o sumě pěti miliard eur (135 miliard Kč), uvedly v úterý agentuře Reuters dva informované zdroje. Řím už získal od Evropské komise souhlas se státní záchranou třetí největší italské banky Monte dei Paschi di Siena.

Podle jednoho ze zdrojů se diskuse o pomoci bankám Popolare di Vicenza a Veneto Banca nacházejí v zárodečném stadiu a o konečné sumě se ještě nerozhodlo. Podle zdrojů má jít o preventivní rekapitalizaci obou bank, což je mechanismus, který zemím eurozóny umožňuje poskytovat bankám veřejné peníze bez porušení pravidel EU o státní pomoci.

Obě dvě banky nyní vlastní soukromý fond pro záchranu bank Atlante. Ten je převzal loni po nezdařeném pokusu obou bank získat kapitál na trhu.

Nejstarší italská banka by mohla dostat státní pomoc

Evropská komise na konci prosince schválila šestiměsíční prodloužení italského programu poskytování likvidity bankám v nouzi. Tuto podporu může podle komise získávat také nejstarší italská banka Monte dei Paschi di Siena, která se potýká s nedostatkem kapitálu a kterou se vláda rozhodla zachránit. Podle údajů Evropské centrální banky bude muset Monte dei Paschi zvýšit kapitál o 8,8 miliardy eur (238 miliard Kč) místo dříve plánovaných pěti miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek