Podle odborníků je německé mýto proti pravidlům EU

17.02.2017
Euroskop, čtk

V rozporu s pravidly Evropské unie je i nová podoba mýtného, které prosazuje německá vláda. Vyplývá to z právního posudku vědecké služby německého Spolkového sněmu, z které dnes citovala agentura DPA. Proti dálničním poplatkům, které by podle nich diskriminovalo zahraniční řidiče, se ohradily především země sousedící s Německem včetně Česka.

V lednu německá vláda schválila pozměněný návrh, podle kterého si dálniční známku budou muset koupit všichni majitelé aut, kteří budou chtít použít německé dálnice, avšak některým německým řidičům se poplatky vrátí formou slevy na dani.

Sama o sobě není podle posudku právníků německého parlamentu úleva poskytovaná německým řidičům při placení daní z motorových vozidel diskriminační. V celkovém pohledu a v kombinaci s dalšími opatřeními ale podle právníků lze hovořit o „nepřímé diskriminaci na základě státní příslušnosti“, která je v Evropské unii zakázaná. Tuto diskriminaci přitom podle nich nelze ospravedlnit žádným přípustným důvodem.

Kompenzaci nemají dostat všichni němečtí řidiči

Spolkový ministr dopravy Dobrindt dlouhodobě odmítá, že by připravované mýtné bylo v rozporu s evropskými pravidly. Opírá se přitom mimo jiné o nedávno dosažený kompromis v jednání s Evropskou komisí, na základě kterého by například za mýtné kompenzaci nedostávali všichni němečtí řidiči, ale především ti, kteří jezdí ekologicky šetrnými auty. Eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová před pár dny prohlásila, že EK ještě celou záležitost s Německem nedořešila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek