Merkelová: Evropská obrana nemůže být alternativou k NATO

20.02.2017
Euroskop, čtk

Německo udělá vše pro to, aby zvýšilo výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak se k tomu zavázalo. Na mnichovské bezpečnostní konferenci to v sobotu řekla kancléřka Angela Merkelová, podle níž je dobré fungování Severoatlantické aliance v zájmu Německa, Evropské unie i Spojených států. Evropská obrana podle ní není alternativou NATO.

Země NATO se v roce 2014 zavázaly, že do deseti let zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta HDP. „Cítíme se tímto cílem zavázáni,“ uvedla k tomu Merkelová. „Uděláme vše pro to, abychom ho naplnili.“ Německo zatím na obranu dává asi 1,2 procenta HDP.

Evropa se bez vojenské podpory USA neobejde

Merkelová se v sobotu vyslovila pro zlepšení evropské spolupráce na obranném poli a posílení evropské obranyschopnosti. Evropská obrana ale podle ní nemůže být alternativou k NATO, musí se do něj začlenit.

Kancléřka také zdůraznila, že se evropské země ani dnes neobejdou bez vojenské podpory Spojených států, například v boji proti islámskému terorismu. K jeho poražení je podle ní také důležité, že jsou do boje zapojeny muslimské země. Očekává přitom, že muslimské náboženské autority budou jasně dávat najevo, že se distancují od terorismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek