Země EU vyostří boj proti porušování práv spotřebitelů

21.02.2017
Euroskop, čtk

Efektivnější zásahy v případech rozsáhlého porušování spotřebitelských práv v několika členských zemích EU najednou – třeba při prodeji na internetu – by měla umožnit pondělní dohoda ministrů odpovědných za otázky hospodářské soutěže. Novinářům to po schůzce řekl Christian Cardona, ministr hospodářství Malty, která Evropské unii teď předsedá.

„Smyslem je zlepšit způsob, jak spolupracují národní úřady tak, aby dokázaly zabránit či co nejvíce snížit škody plynoucí z přeshraničního porušování spotřebitelských práv,“ vysvětlil maltský ministr. Věc se týká především stále populárnější „digitální ekonomiky“, tedy nákupů přes internet.

Podle českého náměstka ministra průmyslu Vladimíra Bärtla nařízení napomůže účinnější spolupráci mezi národními orgány odpovědnými za ochranu spotřebitele. „Pro nás je důležité, že to, co i u nás na národní úrovni funguje, není nutné měnit a nebude to vytvářet nové byrokratické zátěže,“ dodal náměstek.

Národní orgány mají dostat víc pravomocí

Eurokomisařka odpovědná za spravedlnost a otázky ochrany spotřebitele Věra Jourová novinářům připomněla, že změny komise navrhla loni jako jedno z opatření směřující k podpoře digitálního jednotného trhu v EU. „Chceme zajistit, že práva spotřebitelů jsou v této oblasti prosazována stejně efektivně ve všech členských zemích unie,“ poznamenala.

Nově by tak národní orgány zabývající se ochranou spotřebitelů měly mít více pravomocí vzhledem k internetovým obchodům, například by mohly požadovat dodatečné informace od bank či správců internetových domén, kontrolovat, zda blokují uživatele z některých zemí, pokutovat je nebo konkrétní weby nakonec zavírat, pokud se ukáže, že jejich obchodní nabídky jsou podvodné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek