Britská Sněmovna lordů začala projednávat zákon o brexitu

21.02.2017
Euroskop, čtk

Horní komora britského parlamentu, Sněmovna lordů, začala v pondělí projednávat návrh zákona, který vládě premiérky Theresy Mayové umožní aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, a zahájit tak jednání o odchodu Británie z Evropské unie. Text nedávno schválili poslanci Dolní sněmovny. Očekává se, že Sněmovna lordů zákon také schválí, není ale jasné kdy. Hovoří se o začátku března.

Vláda premiérky Mayové vyzvala členy Sněmovny lordů, aby respektovali vůli voličů a přijetí zákona nezdržovali. Konzervativní kabinet, který nemá v horní komoře většinu, se obává zdržení, protože členové komory by mohli prosadit dodatky, které by vrátili předlohu k novému projednání a schvalování do Dolní sněmovny.

Mnozí členové Sněmovny lordů podle stanice BBC například chtějí právní záruky pro občany EU, kteří žijí a pracují v Británii a kteří jsou trnem v oku přívrženců brexitu. Také požadují, aby parlament měl možnost průběžně zkoumat proces vyjednávání vlády s EU. Ani opoziční labouristé nejsou proti vládnímu návrhu zákonu, ale říkají, že text by mohl být „rozumně upraven“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek