Polsko odpovědělo na doporučení EU k právnímu státu

23.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise dostala polskou odpověď na svá doporučení ohledně vlády práva v zemi z konce prosince, potvrdil ve středu novinářům její místopředseda Valdis Dombrovskis. Unijní exekutiva nyní podle něj potřebuje určitou dobu na detailní analýzu této odpovědi, teprve poté se rozhodne, jak bude dál postupovat.

Varšava tak do požadovaných dvou měsíců reagovala na doporučení, která jí první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans poslal loni 21. prosince v souvislosti s vlekoucím se sporem především okolo polského ústavního soudu.

„Musím zdůraznit, že ‚vláda práva‘ je pro EU zásadní hodnotou a liší se od pouhé ‚vlády podle práva‘,“ poznamenal ve středu Dombrovskis. V prosinci už komise poslala druhou sadu doporučení, tu předchozí z července polská vláda premiérky Beaty Szydlové odmítla.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách v roce 2015 učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychlé změny některých klíčových zákonů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek