ČR, Slovensko a Německo si přejí silnější Evropu

28.02.2017
Euroskop, čtk

Česko, Slovensko a Německo chtějí vytvářet silnější Evropu, která bude konkurenceschopná, zajistí bezpečnost a obstojí v globalizovaném světě. Ve společném prohlášení u příležitosti 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem to v pondělí uvedli ministři zahraničí všech tří zemí Lubomír Zaorálek, Miroslav Lajčák a Sigmar Gabriel.

Smlouva z roku 1992 podle ministrů posílila politické, hospodářské i kulturní kontakty všech tří zemí a přispěla ke zlepšení jejich vztahů. „Vzájemná důvěra, kterou naše země mezi sebou vybudovaly, nám umožnila, abychom se společně soustředili na zvládání aktuálních i budoucích výzev. Tato úzká, do budoucnosti zaměřená mezistátní spolupráce tím, že vytváří stabilitu a důvěru, podporuje rovněž proces evropské integrace,“ uvedli ministři.

EU se podle nich za posledních 25 let změnila, její význam ale zůstává. „Naše Evropská unie je projektem míru a svobody; jedinečným, mírovým spojením evropských států. Unie nabízí rámec pro pokojné řešení konfliktů a vytvořila též pevný základ pro naše vzájemné vztahy,“ uvádí se v prohlášení.

Současné problémy nelze vyřešit na národní úrovni

Silná Evropa je podle ministrů důležitá proto, aby mohla reagovat na výzvy, s nimiž se svět potýká. Žádný evropský stát podle nich není dost velký a silný na to, aby mohl sám řešit problémy, jako jsou změna klimatu, terorismus nebo migrace.

„Potřebujeme evropské zabezpečení hranic, kombinující národní a komunitární prvky, stejně jako společnou uprchlickou a migrační politiku. Chceme Evropu, která se na svém území bude schopna bránit teroristům i organizovanému zločinu,“ uvádí se v prohlášení. EU by podle ministrů měla být konkurenceschopná a sociálně spravedlivá, měla by investovat do výzkumu a vzdělávání a do veřejné infrastruktury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek