Podle bývalého premiéra Majora brexit potrvá déle než 2 roky

28.02.2017
Euroskop, čtk

Britská vláda potřebuje přistupovat k jednání o odchodu z Evropské unie s „větším půvabem“ a bez planých řečí, pokud chce dosáhnout dobré dohody. Řekl to podle agentury Reuters v pondělí konzervativní britský premiér z 90. let John Major. Vyjednávání brexitu podle jeho názoru potrvá déle než dva roky.

Major, který v kampani před loňským referendem o členství v unii bojoval proti brexitu, nyní uvedl, že jednání si budou vyžadovat „státnický přístup vysoké úrovně“. A i tak bude podle expremiéra malá naděje, že Británie nějakou dohodou získá výhody, jaké má v jednotném trhu.

„Je mnohem jednodušší se dohodnout s přítelem, než s nějakým hašteřivým sousedem,“ řekl šéf kabinetu z let 1990 až 1999. Podle agentury Reuters se vyjádřil v projevu v analytickém středisku pro mezinárodní vztahy Chatham House. Major se také domnívá, že vyjednávání brexitu potrvá více než dva roky.

Major vyzval konzervativní vládu, aby u obyvatel nevzbuzovala nesplnitelná očekávání ohledně budoucnosti Británie mimo unii. Varoval, že Británie bude po brexitu například příliš závislá na USA, jejichž prezident Donald Trump je podle Majora pro britský volný trh a pojetí společnosti méně předvídatelný než všichni jeho předchůdci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek