Vídeň chce zeštíhlit EU a vrátit část pravomocí zpět státům

01.03.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise by mohl být napříště volen přímo, komise by se ale měla zmenšit až o polovinu a část unijních pravomocí je vhodné vrátit na národní úroveň. Ve Vídni to v úterý navrhl šéf diplomacie Rakouska, které bude Evropské unii předsedat ve druhém pololetí 2018. Cílem Sebastiana Kurze je zefektivnit, zeštíhlit a zdemokratizovat EU.

Rakousko bude předsedat Radě Evropské unie v době, kdy se očekává konec jednání o odchodu Británie z EU. Podle Kurze mají zbývající členové využít této příležitosti ke změně kursu. Podporu pro své návrhy začne lidovecký politik hledat od dubna během cest po evropských metropolích. V době předsednictví Rakouska pak plánuje velkou konferenci jako završení svých reformních snah.

„EU je příliš slabá ve velkých otázkách a příliš dominantní v méně významných oblastech,“ řekl podle agentury APA. „Více Evropy“ by si přál v zahraniční a bezpečnostní politice, například vytvářením společných pohraničních oddílů nebo zásahových jednotek pro krize mimo EU. Předseda Evropské komise by mohl být v budoucnu volen přímo, aby se posílila jeho role.

EU by neměla tolik zasahovat do ekonomiky či zdravotní politiky

V ekonomické sféře požaduje Kurz naopak větší deregulaci a návrat pravomocí členským státům. Kritizoval i unijní „zásahy do zdravotní politiky“. Jako příklad zmínil otázky označování cigaret a řidičských průkazů pro diabetiky, které se podle něj dají lépe řešit na národní úrovni.

Evropskou komisi by Kurz zmenšil o třetinu až polovinu, aby bruselské úřady napříště neprodukovaly tolik nadbytečných regulací. Každé nové nařízení by podle něj mělo doprovázet zrušení dvou starých. Kurz rovněž znovu odmítl představy o evropské sociální unii a naopak podpořil omezení vyplácení sociálních dávek do jiných států EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek