Sobotka s maltským premiérem probírali brexit či migraci

01.03.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý se svým maltským protějškem Josephem Muscatem v Praze probírali chystaný odchod Velké Británie z Evropské unie, budoucnost unie či její březnový summit v Římě. Sobotka upozornil i na čtvrteční jednání předsedů vlád visegrádské čtyřky ohledně rozdílné kvality potravin v některých zemích unie. Premiéři se na tiskové konferenci shodli, že v otázce povinného rozdělování migrantů mají země opačné názory, proto se snažili hlavně zjistit, jak lze dojít k dohodě.

Sobotka i Muscat ocenili, že unijní země se na nedávném summitu na Maltě dohodly, jak řešit ochranu vnějších hranic EU a zdroje migrace v zemích, odkud uprchlíci přicházejí. Shodli se, že složitější bude hledání kompromisu, jak řešit situaci uprchlíků, kteří jsou již v Evropě. Česko dlouhodobě odmítá mechanismus zahrnující povinné kvóty na rozdělování migrantů, Malta patří do opačného tábora.

„Jsme schopni uznat jednotlivé pozice a na základě toho jsme otevřeni řešením,“ uvedl Muscat. Ocenil Sobotkova vystoupení na evropských summitech, kde se podle něj český premiér snaží hledat směr vpřed. Sobotka řekl, že o konkrétních opatřeních v úterý s Muscatem nehovořil, jejich dialog se spíš soustředil na to, jaký zvolit přístup, aby byla možná dohoda.

EU by měla vysvětlit výhody spolupráce

Prohlášení ohledně budoucnosti EU by měli členové přijmout koncem března v Římě. Mimořádný summit tam připomene 60 let od podpisu římských smluv, jednoho ze základů evropské integrace. „Máme zájem na akceschopné Evropě, která bude srozumitelná,“ řekl Sobotka. Prohlášení by podle něj mělo vysvětlit, proč je spolupráce v unii lepší než jakékoliv jiné alternativy. Muscat uvedl, že preferuje prohlášení o budoucnosti než pouhé chválení dosavadních úspěchů.

Premiéři v pražské Kramářově vile probírali i brexit a čtvrteční summit zemí V4, který se ve Varšavě koná kvůli rozdílné kvalitě potravin v členských státech. „Pro nás je důležité, aby spotřebitelé věděli, co dostávají na stůl a konzumují,“ uvedl Muscat. Sobotka řekl, že by byl rád, kdyby problematice věnovala víc pozornosti Evropská komise i maltské předsednictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek