Státy musí projevit solidaritu v migrační krizi, řekl Schulz

01.03.2017
Euroskop, čtk

Není možné, aby se na zvládnutí migrační krize podílelo jen několik evropských zemí, je přesvědčen kandidát německé sociální demokracie na kancléře Martin Schulz. Kdo chce solidaritu v jiných oblastech, musí být solidární i zde, míní. Přijímání uprchlíků dal při projevu v bavorském Vilshofenu do souvislosti s čerpáním evropských fondů. Takový postup odmítá mimo jiné Česko, jehož se Schulzova výtka také týkala.

„Německo udělalo, co největší země Evropské unie udělat musela. Přijali jsme nejvíce lidí v Evropě,“ řekl dnes Schulz, podle něhož může být Německo hrdé na to, jak situaci v letech 2015 a 2016 zvládlo. „Byl to akt solidarity,“ nechal se slyšet jedenašedesátiletý politik, který podobně vystupoval už jako předseda Evropského parlamentu.

Právě solidarita je podle něj základem evropské spolupráce. „Chci ale hned dodat, že se Německu ode všech solidarity nedostalo,“ uvedl Schulz, který jmenovitě zmínil maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten dříve prohlásil, že migrační krize není maďarským, ale německým problémem.

Princip solidarity nelze uplatňovat, jen když se to hodí

Solidarita je podle Schulze princip a není možné, aby se jí některé země dovolávaly při prosazování sankcí proti Rusku nebo při čerpání evropských fondů, ale odmítaly ji při přijímání běženců. „Solidarita není jednosměrka,“ prohlásil za potlesku několika tisícovek posluchačů kandidát SPD, který už dříve řekl, že by ve funkci německého kancléře neváhal spojit otázku přijímání uprchlíků a čerpání evropských fondů.

Jednou ze zemí, která povinné přerozdělování uprchlíků odmítá, je vedle Maďarska také Česká republika. Česko by do konce letošního roku zčásti dobrovolně a zčásti kvůli povinným kvótám mělo přijmout několik tisíc uprchlíků. Ve skutečnosti jich zatím koaliční vláda Bohuslava Sobotky, který je stejně jako Schulz sociální demokrat, přijala jen velmi málo a podle všeho nesplní ani svůj dobrovolný závazek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek