Sněmovna lordů přijala dodatek zákona, brexit se zdrží

02.03.2017
Euroskop, čtk

Horní komora britského parlamentu, Sněmovna lordů, ve středu navzdory odporu vlády premiérky Theresy Mayové schválila dodatek k návrhu zákona o takzvaném brexitu, tedy odchodu Spojeného království z Evropské unie. Dodatek zavazuje vládu k vypracování návrhu garance práv občanů unie po brexitu. Tento krok lordů podle světových tiskových agentur zpozdí schválení britského zákona o zahájení brexitu, který se nyní bude muset vrátit do Dolní sněmovny.

Dodatek, který Sněmovna lordů schválila, nutí vládu, aby do tří měsíců od odstartování jednání o brexitu předložila návrhy, jak chce zajistit občanům Evropské unie s legálním pobytem ve Spojeném království stejná práva k pobytu i po definitivním odchodu země z evropského bloku. Členové Sněmovny lordů schválili tento dodatek poměrem 358 hlasů ku 256.

Většina světových tiskových agentur se shoduje v tom, že dnešní krok Sněmovny lordů je symbolickou porážkou premiérky Mayové. Přijetí zákona o brexitu to sice zdrží, ale v žádném případě nezastaví. Očekává se, že Dolní sněmovna změnu přijatou horní komorou nepodpoří, a že zákon nakonec bude schválen v původní vládní podobě.

Záruka práv občanů EU musí platit i pro Brity v Evropě

„Naši pozici k otázce občanů EU jsme dali opakovaně najevo. Chceme zaručit práva občanů EU, kteří v současnosti žijí v Británii, a práva britských občanů žijících v jiných členských státech, jakmile to bude možné,“ uvedla v reakci na výsledek hlasování mluvčí vlády.

Premiérka Mayová v minulosti opakovaně zdůrazňovala, že garance práv občanů EU v Británii nemůže být jednostranná a Londýn ji může poskytnout jen tehdy, pokud zároveň dostane stejnou záruku z Bruselu ve prospěch Britů žijících ve zbytku EU. Takové vzájemné garance chce sama Mayová zahrnout zřejmě až do konečné smlouvy se sedmadvacítkou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek