Le Penová přišla o imunitu v Evropském parlamentu

02.03.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes zrušil poslaneckou imunitu šéfky francouzské krajní pravice Marine Le Penové, jedné z favoritů voleb francouzského prezidenta. Vyhověl tak francouzské justici, která Le Penové vyčítá, že na twitteru zveřejnila násilná videa takzvaného Islámského státu (IS).

Le Penová je ve Francii vyšetřována kvůli podezření, že v prosinci 2015 zveřejnila tři záběry s krutým obsahem. Na snímcích byla mimo jiné vražda amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu. Zrušení imunity umožní Le Penovou případně obvinit a trestně stíhat. Šéfce Národní fronty (FN) by mohly podle agentury Reuters hrozit až tři roky vězení.

„Jsem poslankyně, mou úlohou je odsuzovat Islámský stát,“ řekla před hlasováním europoslanců Le Penová. Obvinění ohledně snímků označila za „politické vyšetřování“. Už dříve vysvětlila, že snímky pod názvem IS, to je toto! zveřejnila v reakci na podle ní podlé tvrzení známého redaktora Jeana-Jacquesa Bourdina, že IS a FN se sobě navzájem podobají.

Le Penová už delší dobu také čelí vyšetřování podezření, že několik parlamentních asistentů a asistentek europoslanců FN pracovalo ve skutečnosti pro FN. Zrušení imunity se však podle agentury AFP tohoto případu netýká.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek