Tusk může být znovu zvolen navzdory odporu Polska

06.03.2017
Euroskop, čtk

Francouzský prezident François Hollande dnes potvrdil svou podporu pro stávajícího předsedu Evropské rady Donalda Tuska, na jehož místo v čele summitů Evropské unie navrhuje polská vláda jiného kandidáta, europoslance Jacka Saryusze-Wolského. Vzhledem k hlasování kvalifikovanou většinou lze podle něj vybrat i kandidáta, kterého vlastní země odmítla.

„Před dvěma a půl rokem jsem podpořil Tuskovu kandidaturu. Není důvod, abych tuto podporu nyní stáhl, a to dokonce přesto, že z hlediska politické rovnováhy by měla přijít řada na socialistu. Snažím se ale mít vizi více evropskou než stranickou či národní,“ řekl Hollande novinářům z významných evropských deníků před dnešním „minisummitem“ ve Versailles.

Hollande poznamenal, že jedna země nemůže „právně“ zabránit jednomu ze svých občanů stanout v čele unijní instituce, protože v tomto případě se bude rozhodovat „kvalifikovanou většinou“, a tak „lze vybrat kandidáta, kterého odmítla jeho vlastní země“. Před několika týdny francouzská média spekulovala, že by Hollande po odchodu z Elysejského paláce mohl zaujmout Tuskovo místo.

Poláci vstřelili gól do vlastní brány

Rozhodnutí polské vlády nepodpořit setrvání krajana v klíčové unijní pozici náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański vysvětloval v televizi TVN 24 tím, že „Tusk porušil zásadu politické neutrality“, když se loni v prosinci „ostentativně“ přidal na stranu odpůrců současné konzervativní polské vlády. Zdržel se vyjádření, zda Saryusze-Wolského podporuje ještě nějaká jiná vláda kromě polské.

„Je to vlastní gól, vstřelený polským hráčem do polské branky,“ okomentoval vládní rozhodnutí bývalý náměstek ministra obrany, europoslanec Janusz Zemke a varoval, že souboj mezi dvěma Poláky může skončit vítězstvím třetího, zatím ještě neznámého uchazeče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek