Summit EU bude jednat o situaci na západním Balkánu

07.03.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie se bude dál angažovat na západním Balkánu a dodrží své tamní závazky, napsal dnes Donald Tusk v dopise, kterým pozval šéfy států a vlád osmadvacítky na unijní summit ve čtvrtek a pátek do Bruselu. Dění na Balkáně, o kterém v pondělí jednali i ministři zahraničí členských zemí, je jedním z témat nadcházející unijní vrcholné schůzky.

O tamní situaci, kterou v dopise Tusk označil za „křehkou“, se bude jednat ve čtvrtek u večeře. „Několik z vás tuto diskusi žádalo na našem posledním setkání kvůli rostoucímu znepokojení z posledního vývoje,“ poznamenal předseda unijních schůzek.

Česká republika podle diplomatů zaměření na tuto oblast podporuje. Připomíná, že tamní země jsou nejen buď kandidáty na členství v EU, nebo o takové postavení mají zájem, ale jsou také klíčovými partnery při zvládání migračních tlaků v oblasti. Nynější zhoršování vztahů mezi zeměmi v regionu si podle diplomatů žádá silnější unijní účast, jinak by mohli vzniklého prostoru využít „třetí hráči“, především tedy Rusko.

Tématem bude ekonomika, migrace i volba předsedy Evropské rady

Tusk v dopise prezidentům a premiérům také připomíná, že prvním bodem čtvrteční schůzky bude volba předsedy Evropské rady pro období od června 2017 do listopadu 2019. Dalšími tématy summitu je ve čtvrtek ekonomika a migrační problematika. V pátek se pak lídři sejdou bez britské premiérky Theresy Mayové a českého ministerského předsedy Bohuslava Sobotky k neformální diskusi o přípravě schůzky v Římě na konci měsíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek