Tusk má podporu většiny zemí, Polsko se jeho zvolení brání

09.03.2017
Euroskop, čtk

Německo podpoří prodloužení mandátu současného předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Při příchodu na summit Evropské unie v Bruselu to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podporu mu před začátkem jednání Evropské rady vyjádřila také řada dalších zemí včetně Francie, Maďarska, Malty i Česka. Podle polské premiérky Beaty Szydlové ale případné Tuskovo zvolení podkopá jednotu Evropské unie.

„Německo podpoří znovuzvolení, prodloužení (mandátu) Donalda Tuska,“ řekla kancléřka. Pro Tuskovo pokračování v čele summitů EU se při příchodu jednoznačně vyslovil i francouzský prezident François Hollande. Zdůvodnil to potřebou kontinuity, soudržnosti a stability. „Proto si myslím, že by měl zůstat předsedou Evropské rady,“ poznamenal s tím, že kromě jedné země jsou všichni ostatní pro stejné řešení.

„Donald Tusk jím bude (předsedou Evropské rady),“ uvedl také maďarský premiér Viktor Orbán. Podle dřívějších informací médií bylo Maďarsko jako jediné ochotno podpořit protikandidáta polské vlády Jacka Saryusze-Wolského. „Ctíme své povinnosti plynoucí z členství v EPP (Evropské lidové straně), i když chápeme problémy Polska v souvislosti s kandidaturou (Tuska),“ dodal Orbán.

Zvolení Tuska by podle Polska podkopalo jednotu EU

Polská premiérka Szydlová, jejíž vláda chce prodloužení mandátu Donalda Tuska zabránit, uvedla, že jeho případné znovuzvolení proti vůli jeho domovské země podkopá jednotu Evropské unie. „Nic by nemělo být rozhodnuto bez našeho souhlasu. Dnes by v této budově bylo dobré připomenout hlavní princip, na němž je společenství postaveno. Já to udělám,“ prohlásila Szydlová.

„Neexistuje žádná dohoda, že nebude vyslechnut členský stát, který má jiný názor. Jde o principy. Ten, kdo tuto zásadu nerespektuje, nebuduje jednotu, nýbrž nejednotu,“ uvedla také Szydlová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek