Podle Tuska se bude EU zabývat konceptem více rychlostí

10.03.2017
Euroskop, čtk

Diskuse o myšlence vícerychlostní Evropy bude podle šéfa unijních schůzek Donalda Tuska bezpochyby významnou částí diskuse 27 členských zemí Evropské unie připravujících se na setkání v Římě. Tusk to řekl novinářům po dnešním neformálním jednání šéfů států a vlád EU bez odcházející Velké Británie. V Římě unie chce 25. března při příležitosti 60. výročí začátku evropské integrace především demonstrovat jednotu, která podle Tuska bude nejcennějším aktivem EU.

Tusk, který byl ve čtvrtek přes polský odpor potvrzen v čele unijních summitů na dalšího dva a půl roku, dnes prohlásil, že rozumí důvodům pro úvahy o Evropě, v níž se různé členské země integrují různými rychlostmi. Připomněl, že někteří členové chtějí posílit roli národních států, jiní naopak hledají další hlubší rozměry integrace.

Hlavním cílem je udržet důvěru a jednotu

Přesto ale Tusk, také vzhledem k nadcházejícím jednáním o britském odchodu z bloku, žádá ostatních 27 států, aby se snažily udržet jednotu EU. „Proto by při diskusi o různých scénářích pro Evropu mělo být naším hlavním cílem udržet vzájemnou důvěru a jednotu mezi 27,“ prohlásil před novináři den poté, co na protest proti jeho setrvání ve funkci odmítla polská premiérka Beata Szydlová souhlasit s celkovými závěry summitu.

Na dnešním jednání nabídl Tusk svou představu o tom, jak by měla vypadat deklarace, se kterou by měli šéfové států a vlád 27 států souhlasit v Římě. Tam se sjedou, aby si připomněli 60. výročí podpisu Římských smluv, počátku evropského integračního projektu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek