Summit EU k brexitu by se mohl sejít počátkem dubna

13.03.2017
Euroskop, čtk

Pokud Velká Británie formálně oznámí svůj záměr odejít z EU do konce března tak, jak slíbila, mohl by se mimořádný summit unie k brexitu konat okolo 6. dubna. Novinářům to po páteční neformální schůzce ostatních 27 zemí bloku řekli například německá kancléřka Angela Merkelová či slovenský premiér Robert Fico.

Merkelová v pátek novinářům řekla, že pokud Londýn brexit spustí příští týden, odehraje se summit 6. dubna. Pokud se tak stane později, příslušným způsobem se posune i termín schůzky evropských premiérů a prezidentů.

Někteří diplomaté už ale nyní nečekají, že by Londýn příslušný proces spustil před další neformální schůzkou 27 zemí bloku, které se sejdou 25. března v Římě. Tam se „zbytková unie“ chystá předvést jednotu a odhodlání v integračním projektu pokračovat dál ve zmenšené sestavě.

EU je na proceduru odchodu Británie připravena

Podle šéfa unijních vrcholných schůzek Donalda Tuska je EU na britské oznámení připravena reagovat do dvou dnů. „Na celou proceduru jsme velmi dobře připraveni,“ poznamenal.

Evropští protihráči Londýna ve „výstupních“ rozhovorech se po britském oznámení musí sejít, aby dali politické pokyny vyjednávacímu týmu EU vedenému někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek