Země východní Evropy odmítají vícerychlostní EU

13.03.2017
Euroskop, čtk

Německo a Francie v pátek na summitu EU v Bruselu vyzvaly členské státy, aby souhlasily s koncepcí takzvané vícerychlostní Evropy. Východoevropské země to ale podle agentury AFP stále odmítají, obávají se, že se stanou druhořadými členy unie. Tuto koncepci, kterou prosazují některé státy v rámci jednání o budoucnosti EU po brexitu a v níž se různé členské země integrují různými v pátek odmítla zvlášť důrazně polská delegace.

„Nikdy nepřistoupíme na jednání o nějaké vícerychlostní Evropě. EU musí být s to se reformovat. Kromě politické unie také potřebuje ústavní unii. Nepřipustíme žádnou akci, která by zpochybnila integritu společného trhu, schengenské zóny a samotné EU,“ zdůraznila na tiskové konferenci po summitu polská premiérka Beata Szydlová.

Také maďarský premiér Viktor Orbán v pátek vystoupil proti koncepci vícerychlostní EU. „Dvojrychlostní Evropa by neměla být. Není žádná prvořadá a druhořadá Evropa, není žádné jádro a periferie. Vnímáme velmi neblaze pojem dvojrychlostní Evropy. Současně ale nejsme proti myšlence, že některé země budou v některých věcech postupovat více než jiné,“ řekl na tiskové konferenci Orbán.

Vícerychlostní Evropa nemá být novou železnou oponou

Obavy východoevropských členů, především Polska, Maďarska, Česka a Slovenska, z pojmu vícerychlostní Evropy se snažil rozptýlit předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „S překvapením jsem si všiml, že někteří kolegové to vnímají jako nějakou novou rozdělující linii, jako novou železnou oponu mezi Východem a Západem. Takový úmysl ale neexistuje,“ zdůraznil šéf komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek