Nizozemsko čekají ve středu klíčové parlamentní volby

13.03.2017
Euroskop, čtk

Celkem 28 politických stran a hnutí se uchází o přízeň nizozemských voličů, kteří budou v ostře sledovaných parlamentních volbách hlasovat ve středu. Mezi favority patří Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, vystupující proti Evropské unii i muslimům. Kvůli svému mizivému koaličnímu potenciálu má ale i v případě těsného vítězství nad Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) stávajícího premiéra Marka Rutteho jen malou naději na reálné sestavení vlády.

Nizozemské volby jsou první v řadě důležitých hlasování, která mohou v letošním roce výrazným způsobem ovlivnit další podobu evropské politiky. Případný úspěch strany jasně zaměřené proti EU by byl po loňském britském rozhodnutí odejít z evropského bloku povzbuzením pro evropské politiky, kteří cílí na voliče odmítající „Brusel“ a muslimy.

V Nizozemsku se bude hlasovat v atmosféře rozvířené diplomatickou roztržkou s Tureckem. Nizozemské úřady o víkendu zakázaly vstup do země tureckému ministrovi zahraničí a vyhostily jeho vládní kolegyni. Oba chtěli před tureckým referendem, které má rozšířit pravomoci hlavy státu, oslovit nizozemskou tureckou komunitu. Na oznámení Ankary o tvrdé odvetě reagoval Rutte prohlášením, že Nizozemsko se nenechá vydírat.

Vládnout bude ten, kdo dokáže sestavit koalici

VVD premiéra Rutteho je nyní s 24 či až 26 křesly v průzkumech na prvním místě v těsném finiši předvolebního závodu nejen s Wildersovou PVV, ale také s křesťanskými demokraty (CDA) a Zelenou levicí (GL). Celkem by se novými nizozemskými poslanci mohli stát zástupci třeba až 14 uskupení nejrůznějšího druhu.

„Dá se čekat, že Rutteho liberálové budou schopni koalici dojednat snadněji,“ míní politolog Bernard Steunenberg z Rotterdamu. Wildersova strana, které předvolební průzkumy minulý týden předpovídaly 22 či 23 křesel, si podle něj uzavřela dveře k jednáním svými kategorickými postoji k otázkám islámu, migrace či Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek