Tusk varoval Británii před odchodem z EU bez dohody

15.03.2017
Euroskop, čtk

Staronový předseda Evropské rady Donald Tusk v dnešní rozpravě v Evropském parlamentu varoval Británii, že by případným odchodem z Evropské unie bez uzavřené dohody s dosavadními sedmadvaceti partnery poškodila nejvíce sama sebe.

O možnosti odchodu Británie z unijního společenství i bez dohody, která by byla pro Londýn nevýhodná, se zmínila britská premiérka Theresa Mayová. Ta hodlá zahájit jednání o brexitu do konce tohoto měsíce.

„Nenecháme se zastrašit výhružkami,“ zareagoval Tusk. „Chci, aby bylo jasné, že scénář (brexitu) bez dohody by byl špatný pro všechny, zejména však pro Británii, protože by odešla s množstvím nevyřešených otázek,“ prohlásil před europoslanci ve Štrasburku. „Nenecháme se zastrašit hrozbami. Můžu ujistit, že prostě nefungují,“ dodal.

Cílem EU po brexitu má být jednota, ne více rychlostí

Tusk dal také najevo odstup od plánů na zavedení vícerychlostní Evropské unie v reakci na britský odchod. Hlavním cílem „sedmadvacítky“ by podle něj měla zůstat jednota společenství, jakkoli si část zemí přeje posílit „Evropu národů“, zatímco další se chtějí více integrovat.

Unijní smlouvy již nyní podle Tuska umožňují postupovat při integraci různou rychlostí, avšak šéf Evropské rady míní apelovat na „politickou jednotu 27 zemí“ a posílení vzájemné důvěry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek