Europoslanci se znovu ozvali proti mýtnému v Německu

16.03.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament se ve středu velkou většinou hlasů domáhal od Evropské komise (EK), aby vysvětlila změnu svého názoru na chystané zpoplatnění německých dálnic. Pro příslušné usnesení hlasovalo 510 z 691 přítomných poslanců, 126 bylo proti a 55 se zdrželo.

„Zda komise bude reagovat? To je vždycky s velkým otazníkem a není to nutně pravidlem,“ řekl ČTK český poslanec Pavel Svoboda, který v europarlamentu vede právní výbor a je také členem dopravního výboru. „Každopádně je to legitimní dotaz na situaci, která se nazývá diskriminace na základě státní příslušnosti,“ dodal s tím, že ve hře je princip celé EU, a proto je aktivita EP velmi potřebná.

S nadsázkou by se totiž podle Svobody dalo říci, že „cizinci budou Němcům platit opravy dálnic, protože sami Němci si to (mýtné) budou odečítat od svých daní“.

Přepracované mýtné je podle europoslanců stále diskriminační

Komise v reakci na původní plán zavedení mýtného, které by si němečtí řidiči mohli odečíst z daní, upozornila Berlín na porušení nediskriminačních pravidel unie a zahájila příslušné řízení. Tento postup, který by mohl vést až k potrestání Německa, ale zastavila, když Berlín plán na zavedení mýtného přepracoval. I tento systém ale podle europoslanců povede k nepřímé diskriminaci zahraničních řidičů.

Europoslanci již v únorové rozpravě označili německé mýtné za diskriminaci cizinců a vyzvali Komisi, aby Berlínu neustupovala. Eurokomisařka Violeta Bulcová tehdy tvrdila, že komise ještě celou záležitost s Německem nedořešila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek