Britská královna podepsala zákon o zahájení odchodu z EU

16.03.2017
Euroskop, čtk

Britská královna Alžběta II. dnes podepsala zákon umožňující aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, na jehož základě bude zahájen proces odchodu Británie z Evropské unie. Oznámil to dnes předseda Dolní sněmovny John Bercow. Parlament schválil zákon v pondělí.

Podpis královny byl v zásadě jen formální záležitostí – žádný britský monarcha neodmítl podepsat jakýkoli zákon za posledních více než 300 let, upozornila agentura AP. Až po aktivaci článku 50 ale mohou začít jednání mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách odchodu ostrovního království z EU.

Premiérka Theresa Mayová v minulosti také několikrát uvedla, že je připravena v případě nespokojenosti s nabídnutými podmínkami odejít z jednání, aniž by měla v ruce konečnou dohodu.

Analýza dopadů odchodu Británie bez dohody s EU je zastaralá

Podle britského ministra pro brexit Davida Davise má britská vláda k dispozici analýzu dopadů případné absence konečné dohody Británie s EU, ta však byla vypracována ještě před loňským referendem o brexitu.

Ministerstvo pod jeho vedením žádný podobný posudek dopadů vypracovat nenechalo, neboť problematika zahrnuje „příliš mnoho proměnných a nejistot“. S premiérkou Theresou Mayovou se ale Davis přesto shoduje, že žádná dohoda by pro Británii byla lepší varianta, než dohoda špatná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek