Británie oficiálně požádá o odchod z EU 29. března

20.03.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová 29. března oficiálně oznámí Bruselu úmysl své země odejít z Evropské unie. Britské zastoupení při EU již o chystaném kroku informovalo předsedu Evropské rady Donalda Tuska, uvedla dnes podle agentury Reuters mluvčí Mayové. O odchodu Spojeného království z unie rozhodlo loni v červnu britské referendum.

Přesný termín aktivace článku 50 lisabonské smlouvy o odchodu členské země z evropského bloku, kterou v daném případě začnou rozhovory Londýna a Bruselu o podmínkách takzvaného brexitu, dosud znám nebyl. Mayová dala pouze na vědomí, že se tak stane do konce března.

Co stojí v článku 50 lisabonské smlouvy?

Článek 50 je část lisabonské smlouvy z roku 2009, popisující postup pro případ, že některá členská země má zájem z unie odejít. Lisabonská smlouva stanoví, že země, která se rozhodne vystoupit, oznámí svůj záměr Evropské radě. EU pak uzavře s touto zemí dohodu o podmínkách jejího odchodu s přihlédnutím k budoucím vztahům s unií. Tuto smlouvu schvaluje Rada kvalifikovanou většinou po souhlasu Evropského parlamentu.

Text článku 50 pro krok vystoupení neklade žádné předběžné podmínky, kromě toho, že rozhodnutí členské země musí být v souladu s jejím ústavním pořádkem. Po formální aktivaci článku začne dvouletý proces vyjednávání, po celou dobu je odcházející země členem unie za nezměněných podmínek.

Prvním krokem EU bude dohoda zbývajících 27 členských zemí na společné vyjednávací pozici. Samotná vyjednávání jménem EU velmi pravděpodobně povede Evropská komise. Neexistuje však precedens, a tak není vyloučen ani jiný vývoj. Věc řeší článek 218(3) unijní smlouvy, který dává členským zemím možnost jmenovat i jiného vyjednávače.

Odchod z unie vyvolává v britské politice rozpory. Například skotská regionální vláda Nicoly Sturgeonové oznámila, že chce uspořádat nový plebiscit o nezávislosti na Londýnu, aby Skotsko mohlo v EU setrvat. Skotsko se totiž v loňském referendu vyslovilo pro zachování unijního členství. V Británii se také vedla debata o tom, kdo a jakým způsobem se do vyjednávacího procesu zapojí.

V této souvislosti se spekulovalo, že se Mayová rozhodne pro předčasné volby, takové plány dnes ale úřad premiérky popřel. Na spekulace zareagovala i sázková kancelář Ladbrokes, podle které je pravděpodobnost předčasného výběru zákonodárců v letošním roce sedmnáctiprocentní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek