Co bude následovat po oficiálním zahájení jednání o brexitu?


Euroskop, čtk, 20. 3. 2017

Odchod Británie z EU si Britové odhlasovali těsnou většinou v referendu loni v červnu. Britská premiérka Theresa Mayová dopisem oficiálně požádá o odchod své země z Evropské unie 29. března. Než tato země z EU fakticky vystoupí, čeká obě strany ještě mnoho práce. Nabízíme Vám přehled kroků, které budou nyní následovat.

Oznámení o vystoupení

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně oznámí Bruselu úmysl své země odejít z Evropské unie ve středu 29. března. Tím zahájí dvouletý proces vyjednávání o vystoupení. Zákon o brexitu již schválily obě komory britského parlamentu a podepsala jej britská královna Alžběta II.

Přijetí mandátu EU

Jakmile dorazí dopis z Londýna, zformuluje EU svoji vyjednávací strategii v několika krocích. Již dříve EU oznámila, že pokud Británie formálně oznámí svůj záměr odejít z EU do konce března, mohl by se mimořádný summit unie k brexitu konat okolo 6. dubna. Summit by měl stanovit vodítka a tedy mandát pro další jednání, který následně schválí Evropská rada.

Vyjednávání o podmínkách vystoupení

Pro samotné vyjednávání o odchodu Británie a přechodných opatřeních si hlavní vyjednávač EU Michel Barnier se svým dvacetičlenným týmem stanovil období 18 měsíců, které končí v říjnu 2018. V Británii se vedla debata o tom, kdo a jakým způsobem se do vyjednávacího procesu zapojí.

Cílem je dohoda o způsobu odchodu dané země z EU s přihlédnutím k jejím budoucím vztahům s unií. Základním údajem, na kterém se budou muset ve stávající situaci obě strany shodnout, je samotné faktické datum brexitu, tedy okamžiku, kdy pro Británii a v Británii přestane platit unijní právo.

Otázkami k řešení budou zřejmě mimo jiné nejrůznější přechodná období týkající se například přístupu na jednotný trh či další spolupráce v boji s terorismem.


Ratifikace dohody o vystoupení

Celá procedura vyjednávání musí být dokončena do dvou let od podání oficiální britské žádosti o odchod. Prodloužení termínu je možné, pokud to schválí všechny zbývající státy EU. Poté musí ze strany EU dohodu o vystoupení schválit Evropský parlament a následně Evropská rada, již bez Británie. Mayová dohodu rovněž předloží ke schválení britskému parlamentu.

Možné komplikace

Skotská regionální vláda Nicoly Sturgeonové oznámila, že chce uspořádat nový plebiscit o nezávislosti na Londýnu, aby Skotsko mohlo v EU setrvat. Skotsko se totiž v loňském referendu vyslovilo pro zachování unijního členství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek