Dombrovskis: Země EU se zatím neshodly na reverse charge

22.03.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie se zatím liší v pohledu na prosincový návrh Evropské komise, který by za určitých podmínek měl některým zemím bloku umožnit v budoucnu využívat systém přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH). Po úterním jednání ministrů financí osmadvacítky to novinářům řekl eurokomisař pro finanční stabilitu a finanční služby Valdis Dombrovskis.

„Názory na tento návrh, který k přijetí potřebuje jednomyslnost, jsou nyní rozdělené,“ připustil také Edward Scicluna, ministr financí nyní předsednické Malty. Předsednictví podle něj zohlední připomínky států a přijde s kompromisním návrhem. Ten by podle diplomatů mohl být potvrzen v květnu či červnu.

O možnost využívat takzvaný mechanismus reverse charge stojí kromě Prahy také Rakousko. Základem systému přenesené daňové povinnosti je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele. Bránit má takzvaným karuselovým podvodům.

Výhrady mají hlavně státy západní a severní Evropy

Slovenský ministr financí Peter Kažimír novinářům řekl, že návrh na reverse charge Bratislava podporuje. „Bude to ještě dlouhá cesta, pohybujeme se v oblasti jednomyslnosti. Musí souhlasit všichni a ne všem se to líbí,“ poznamenal. Kažimír jednoznačné „proti“ neslyšel, ale několik států ze západní i severní Evropy mělo podle něj konkrétní výhrady.

Podle maltského ministra Scicluny mají někteří ministři obavy z přesunu podvodů na DPH do jejich zemí a z existence dvou souběžných systémů týkajících DPH. České republice zase vadí, že návrh komise také v nyní upravené verzi počítá s tím, že možnost mechanismus využívat skončí v roce 2022, podle názoru Prahy by mělo být období delší, nejméně pětileté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek