Nárok na vymazání osobních údajů v EU bude mít omezení

22.03.2017
Euroskop, čtk

Nárok na vymazání osobních údajů, který od konce května příštího roku přinesou nová pravidla EU pro ochranu soukromí, bude mít svá omezení. Právo být zapomenut se bude vztahovat jen na údaje, které by lidé sami poskytli. Týkat se to bude například internetových vyhledávačů nebo sociálních sítí. Novinářům to v úterý řekla Karin Pomaizlová z advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha, která nařízení analyzovala.

Cílem je podle ní zamezit řetězení údajů v různých databázích, které jsou využívány například pro marketingové účely, nebo nechat zmizet nepravdivé či jinak poškozující údaje. Každý bude moci požádat o odstranění výsledků vyhledávání obsahujících jeho jméno. Právo jednotlivce na výmaz jeho údajů bude ale omezeno právem na svobodu projevu a právem na informace, upozornila Pomaizlová. Bude nutné ještě určit, které z těchto práv bude mít přednost, podotkla.

Výjimku budou mít podle ní také údaje nutné pro právní úkony. Jsou uchovávané kvůli ochraně veřejného zdraví, pro archivaci ve veřejném zájmu či pro účely statistiky, historického či vědeckého výzkumu.

Nařízení EU vzbudilo pozornost hlavně kvůli nutnosti zajistit pověřence pro dohled nad dodržováním ochrany soukromí v úřadech i firmách, které se systematicky věnují zpracovávání osobních údajů. Podle některých propočtů budou muset být těchto pověřenců tisíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek