Většina Britů chce volný trh ale i kontrolu migrace

22.03.2017
Euroskop, čtk

Většina Britů chce zastavit volný pohyb osob, což je jeden ze základních pilířů společného evropského hospodářství, a zároveň si přeje zachovat přístup na volný trh EU. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti NatCen Social Research. Vyslovila se tak většina dotázaných bez ohledu na to, zda souhlasí s odchodem Spojeného království z Evropské unie, nebo ne.

V sondáži se 82 procent těch, kteří hlasovali pro brexit, tedy odchod z EU, vyslovilo, aby Británie přistupovala k přistěhovalcům z unijních států stejně jako k těm z neunijních. V případě těch, kteří loni v referendu hlasovali pro setrvání Británie v EU, takový názor zastávalo 58 oslovených. Průzkumu se zúčastnilo 2322 lidí.

Pokud jde o volný obchod s unií, udržet ho chce 88 procent zastánců brexitu a 91 procent odpůrců zrušení členství v EU. Obecně se také 55 procent respondentů shoduje, že kvůli účasti v některých evropskýchprogramech bude muset Londýn přispívat do unijního rozpočtu.

Evropská unie opakovaně dala na vědomí, že Británie si bude moci zachovat přístup na jednotný trh jedině tehdy, když bude respektovat jeho čtyři svobody, tedy volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek