Polsko podmiňuje podepsání deklarace EU svými požadavky

23.03.2017
Euroskop, čtk

Polsko nepodepíše na sobotním summitu římskou deklaraci Evropské unie, pokud v ní nebudou zakotveny klíčové požadavky Varšavy. Řekla to dnes premiérka Beata Szydlová v polské televizi. Mezi těmito požadavky jmenovala jednotu EU a posílení role národních parlamentů.

„Jednota Evropské unie, prosazovaní těsné spolupráce s NATO, posílení role národních parlamentů a pravidla jednotného trhu, která nesmí rozdělovat, ale sjednocovat – to jsou čtyři priority, které musí být zahrnuty do deklarace,“ uvedla v televizi TVN24 Szydlová.

Vrcholní představitelé členských zemí EU se sejdou v sobotu v Římě u příležitosti 60. výročí podpisu římských smluv o založení Evropských společenství (předchůdce EU). V deklaraci mají ustavit společnou vizi pro další roky, v níž má být podle poslední verze, kterou má ČTK k dispozici, zakotvena i možnost jít v případě nutnosti rozdílným tempem (vícerychlostní Evropa).

Polsko i ČR se obávají vyřazení z rozhodování

Některé země, například právě Polsko nebo ČR, se zmínek o vícerychlostní Evropě obávají, protože by podle nich mohly ve svém důsledku znamenat vyřazení části EU z rozhodování o některých tématech. Navržený text deklarace se ale snaží tyto pochybnosti rozptýlit.

Diplomaté poukazují na to, že EU už fakticky několikarychlostní integraci má. Nejviditelnějším případem je společná měna, kterou používá jen část členských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek