Polsko deklaraci považuje za první krok k obnovení jednoty EU

27.03.2017
Euroskop, čtk

Společné sobotní prohlášení z Říma u příležitosti 60. výročí římských smluv podepsali vrcholní představitelé 27 členských států Evropské unie, označila polská premiérka Beata Szydlová za první krok v obnovení jednoty evropského bloku. Informovala o tom agentura AP. Szydlová přitom ještě ve čtvrtek hrozila, že s dokumentem souhlasit nebude.

Premiérka na tiskové konferenci rovněž konstatovala, že lituje toho, že podpisová ceremonie v italské metropoli se konala ve stínu záměru Británie z Evropské unie vystoupit. Lídři 27 unijních zemí, tedy bez Británie, se v deklaraci shodli, že i po odchodu Londýna budou pokračovat v budování bezpečné, prosperující, konkurenceschopné, sociálně odpovědné a světově významné unie.

O samotné podobě právně nezávazného dokumentu se ale tvrdě vyjednávalo do posledních dní. Szydlová nakonec prohlášení podepsala s tím, že všechny požadavky Varšavy byly do textu zahrnuty.

Polská premiérka naléhala na to, aby v dokumentu byla zakotvena jednota a nedělitelnost Evropy, dále úzká spolupráce s NATO při budování evropské obranné politiky a posílení role národních parlamentů. Posledním klíčovým požadavkem Polska bylo, aby byl zachován jednotný unijní trh, tedy volný pohyb služeb, zboží, kapitálu a zejména osob, respektive pracovní síly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek