Skotský parlament bude jednat o referendu o nezávislosti

28.03.2017
Euroskop, čtk

Skotský parlament dnes bude debatovat a hlasovat o výzvě k vypsání dalšího referenda o samostatnosti Skotska. První ministryně Nicola Sturgeonová usiluje o referendum kvůli chystanému vystoupení Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters je téměř jisté, že skotský parlament její návrh podpoří.

Plebiscit by Sturgeonová chtěla uspořádat na konci roku 2018, případně začátkem roku 2019, tedy zřejmě ještě před koncem vyjednávání Londýna s Bruselem o podmínkách odchodu Británie z EU. Právě to kritizuje britská premiérka Theresa Mayová, podle které by neměli Skotové hlasovat, aniž by znali podmínky konečné dohody s unií. Mayová dopisem oficiálně požádá o odchod své země z Evropské unie tuto středu.

Skotská národní strana (SNP) premiérky Sturgeonové usiluje o nezávislost na zbytku Británie dlouhodobě. První referendum o odštěpení v roce 2014 ale vyhráli příznivci setrvání ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Po loňském plebiscitu o brexitu však může být pozice skotských separatistů silnější. Ve Skotsku se v tomto referendu většina obyvatel vyslovila pro setrvání v EU.

S právně závazným referendem o skotské nezávislosti a s jeho načasováním by musel vyslovit souhlas také ústřední britský parlament v Londýně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek