Sobotka se v pondělí sejde s Merkelovou i Steinmeierem

29.03.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka se v pondělí v Berlíně sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a se slovenským premiérem Robertem Ficem. Schůzka se koná u příležitosti 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem, politici se ale budou věnovat zejména aktuálním evropským tématům a vzájemné ekonomické spolupráci. Sobotka se v Berlíně setká i s novým německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Dnes o tom informoval Úřad vlády.

Šéfové vlád budou hodnotit výsledky neformálního summitu EU v Římě z minulého týdne. Zabývat se budou i okolnostmi nadcházejícího britského odchodu z unie, který dnes oznámí britská premiérka Theresa Mayová a zahájí tím dvouletý proces vyjednávání o uspořádání budoucích vztahů mezi Londýnem a evropským blokem.

Sobotka, Merkelová a Fico by se měli zabývat i problematikou migrace, k níž mají Česko a Slovensko odlišný přístup než Německo, když odmítají systém povinných kvót pro rozdělování migrantů. O evropských tématech budou diskutovat i se studenty ze všech tří zemí.

Schůzka k 25. výročí podpisu smlouvy o přátelské spolupráci

Schůzka také připomene podpis smlouvy o dobrém sousedství, která upravila vztahy států po pádu železné opony a sjednocení Německa. „Pro Českou republiku je přeshraniční spolupráce jednou z klíčových priorit a zároveň nám vytváří prostor pro budování vzájemné důvěry. Jsem rád, že se nám s Německem podařilo vyrovnat se společnou historií a můžeme tak být výrazným vzorem a modelem pro další evropské země,“ uvedl ke vzájemným vztahům Sobotka.

Smlouva o dobrém sousedství a přátelské spolupráci, podepsaná 27. února 1992, reflektovala nové podmínky vzájemných vztahů po pádu železné opony. Německo se zavázalo mimo jiné k podpoře českého členství v Evropských společenstvích (předchůdce Evropské unie). Obě smluvní strany se rovněž dohodly na pravidelných konzultacích na různých úrovních.

Na smlouvu o dobrém sousedství navázala o pět let později Česko-německá deklarace, která na rozdíl od předchozího dokumentu řešila i odškodnění obětí nacismu. Deklarace ale zároveň uváděla, že obě strany nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti a že se zaměří na budoucnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek