Merkelová: EU musí o brexitu jednat spravedlivě a jednotně

30.03.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie musí při jednání o odchodu Británie zaujmout spravedlivý a jednotný postoj, řekla včera v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová. Německá vláda se podle ní vynasnaží minimalizovat dopady brexitu na občany EU v Británii, jež včera oficiálně zahájila dvouletý proces svého odchodu z unie. Merkelová současně odmítla požadavek britské premiérky Theresy Mayové, aby se vedla souběžná vyjednávání o odchodu Británie z evropského bloku a o jejím novém vztahu s EU.

Británie a EU sdílejí stejné hodnoty, poznamenala podle agentury DPA Merkelová. Kancléřka přitom doufá, že unii a Británii se podaří zachovat blízké partnerství. Německo ani EU si podle ní odchod Británie nepřály, ale respektují rozhodnutí britských obyvatel, kteří se pro brexit vyslovili v loňském referendu.

Podle Merkelové je třeba napřed dokončit rozchodový proces a teprve následně domluvit novou spolupráci. „Jednání musí nejprve vyjasnit, jak rozuzlíme náš provázaný vztah… a pouze až tato otázka bude vyřešena, můžeme, snad brzy poté, začít mluvit o našem budoucím vztahu,“ prohlásila kancléřka podle listu The Independent.

Merkelová v úterý s Mayovou telefonicky hovořila. Britská premiérka podle kancléřky řekla, že Londýn bude vyjednávat o brexitu konstruktivně. Po britské aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU je podle Merkelové jasnější, jak chce Británie postupovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek