Tajani: VB musí až do brexitu plně respektovat pravidla EU

30.03.2017
Euroskop, čtk

Británie bude muset až do svého odchodu z Evropské unie plnit a respektovat všechny závazky plynoucí z jejího členství v unii. Novinářům to včera řekl předseda europarlamentu Antonio Tajani. Prioritou europarlamentu v nastávajících jednáních o brexitu je podle něj zabezpečení zájmů občanů EU a k tomu je třeba zajistit úspěch férového a průhledného vyjednávání mezi Londýnem a zbytkem unie.

Úspěšný závěr rozhovorů o podobě odchodu je podle Tajaniho také nutnou podmínkou pro každé budoucí partnerství mezi EU a Británií. Rozchod bez dohody by byl katastrofou pro obě strany, ale speciálně pro Brity, míní Tajani. Země by totiž čelila clům, s nejistotou by se potýkal její automobilový průmysl i finanční služby, zmatky by panovaly v letecké dopravě a vzrostly by podle něj i ceny potravin.

Jakékoli jednostranné britské rozhodnutí ovlivňující práva občanů EU ve dvou letech před samotným brexitem by bylo v rozporu se smlouvami a tedy nelegální, varoval Tajani. Europarlament zdůrazňuje potřebu reciprocity a nediskriminace občanů EU v Británii a britských občanů v dalších zemích unie.

Musí být podle něj jasný rozdíl mezi členskou zemí a státem, který v unii není. Přesto je třeba po rozvodu ustavit dobré partnerství mezi EU a Británií. Europarlament včera také Brity upozornil, že jako člen unie nesmí zahajovat jednání o obchodních smlouvách s dalšími státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek