Ministr pro brexit představil plán na převzetí zákonů EU

31.03.2017
Euroskop, čtk

Ministr pro brexit David Davis ve čtvrtek v britském parlamentu představil podrobnosti k vládnímu návrhu zákona, který by měl zrušit zákon o Evropských společenstvích z roku 1972, kterým se Británie stala členem předchůdce Evropské unie. Zákon by měl zároveň přenést do britského právního řádu platné normy EU, které by následně bylo možné „doplnit, zrušit či vylepšit“. Týkat se budou různých oblastí, od životního prostředí po práva pracujících.

Zákon, který chystá vláda premiérky Theresy Mayové v souvislosti s odchodem Británie z EU, zruší podle Davise nadřazenost unijních zákonů nad těmi britskými a poskytne podnikům i britským spotřebitelům právní jistotu v den, kdy Británie opustí EU. Firmy budou vědět, že se „pravidla nezměnila přes noc“, uvedl Davis.

Hlavním účelem normy je převést naráz do britského právního řádu asi 20.000 evropských zákonů, které by následně parlament přezkoumal, a buď zachoval, upravil, nebo zcela zrušil. Podle britských odborníků bude nutné změnit zhruba 1000 evropských norem.

Klíčovou snahou britské vlády je podle Davisova prohlášení vymanit Británii z pravomoci Soudního dvora Evropské unie a vrátit moc do rukou soudů ostrovní monarchie. „Naše zákony se budou dělat v Londýně, Edinburghu, Cardiffu a Belfastu a vykládat je nebudou soudci v Lucemburku, ale soudci napříč Spojeným královstvím,“ řekl ministr pro brexit poslancům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek