Podle Marksové zabrání sociální pilíř vzniku dvourychlostní EU

31.03.2017
Euroskop, čtk

Připravovaný evropský pilíř sociálních práv, který má zajistit rovné podmínky na trhu práce, musí přijmout všechny členské země EU. Zabrání to vzniku dvourychlostní Evropy, pracovní podmínky v EU se musí sbližovat. Novinářům to ve čtvrtek na společném jednání tripartit ČR a Slovenska řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Shodli se na tom zástupci vlád, odborů a zaměstnavatelů obou zemí.

„Oba státy jsou jednoznačně pro to, aby sociální práva byla stejná pro všechny, aby nevznikala dvourychlostní Evropa, aby se musely do pilíře zapojit úplně všechny státy,“ uvedla Marksová. Pracovní podmínky v různých zemích Evropy je podle ní třeba sbližovat. Opatření v sociálním zajištění, pracovních podmínkách či mzdách se mají dělat současně, míní ministryně. Už dřív řekla, že by pilíř mohl přispět ke srovnání rozdílů výdělků ve starých a nových zemích Evropské unie.

„Čím víc sociálních práv bude zakotveno v evropském pilíři, tím bude Evropa sociálnější. Z pohledu Slovenska by mělo být ještě víc práv součástí pilíře,“ řekl slovenský ministr práce Ján Richter.

Evropský pilíř sociálních práv připravuje Evropská komise. Materiál má zajistit jednotné podmínky na evropském trhu práce. Jednotlivé členské státy mají totiž jiné sociální systémy, jinou zdravotní péči i odlišnou vzdělanost obyvatel. Evropská komise už zhruba rok sbírá připomínky ke svému záměru. Výsledný materiál by měla představit na konci dubna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek