Vídeň podá žalobu na německé mýtné u Soudního dvora EU

31.03.2017
Euroskop, čtk

Proti zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta podá Rakousko žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Oznámil to dnes ministr dopravy Jörg Leichtfried, informovala agentura APA. Německé „mýtné pro cizince“ je podle něj diskriminační. Český premiér Bohuslav Sobotka už dříve uvedl, že by se k chystané žalobě mohlo Česko připojit, pokud pro to budou dostatečné argumenty.

Mýtnému pro osobní automobily na německých dálnicích dnes dala zelenou Spolková rada, která zastupuje zájmy jednotlivých německých spolkových zemí. Přes výhrady některých z nich totiž nakonec nevyužila právo námitky. Mýtné, které už minulý týden schválil Spolkový sněm, se má začít vybírat v roce 2019.

„Považuji toto mýtné za diskriminační a neslučitelné s právem EU,“ uvedl dnes Leichtfried. Přesný termín podání žaloby u Soudního dvora EU zatím nesdělil. Podle něj musí nejdřív Evropská komise formálně přerušit řízení o porušení smlouvy s Německem. Následně bude možné žalobu podat, řekl člen rakouské vlády.

Šéf české vlády Sobotka minulý týden uvedl, že Česko by se mohlo k rakouské žalobě připojit, pokud pro to budou dostatečné argumenty. Ministr dopravy Dan Ťok tehdy řekl, že chce počkat na analýzu pravidel německého mýta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek